ADÓtraffipax! - Mazars Adóhírlevél 2017/5

A NAV márciustól már előre jelzi, hogy hol fog operatív ellenőrzést végezni. Az ADÓtraffipax intézményét vélhetően a vállalkozásbarát NAV képének további erősítésére hozták létre, de jelenleg erősen kérdéses, hogy valóban alkalmas lehet-e arra, hogy az önkéntes jogkövető magatartást erősítse.

Bár bevezetése „látszatintézkedésnek” tűnhet, a gyakorlatban megvalósuló ellenőrzések majd megmutatják, hogy valóban érdemes-e, és lehet-e hinni az ADÓtraffipax előrejelzésének.

De mi is az az ADÓtraffipax?

Az Adóhatóság a honlapján közzéteszi azokat az iparágakat és régiókat, ahol az elkövetkezendő pár hétben operatív ellenőrzést végez majd. Az ADÓtraffipaxot a NAV honlapján, a főlapon, a naptár alatti részen találhatjuk meg. Az ADÓtraffipax elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgáló operatív NAV ellenőrzéseket jelzi előre, de megtalálható alkalmazottak bejelentését, vagy telephelyek bejelentését ellenőrző vizsgálatok előrejelzése is.

Fontos azonban, hogy az ADÓtraffipax nem kizárólagos lista, így gyakorlatilag bármely más területen is lehetnek operatív ellenőrzések. Továbbá nem is rendelkezik kötelező jogi erővel, így elképzelhető az is, hogy az ADÓtraffipax által jelzett egyes területeken egyetlen operatív ellenőrzés sem történik majd.

Időközönként azonban érdemes egy gyors pillantást vetni a listára, hiszen hátha olyan területet is érint majd a következő operatív ellenőrzési hullám, ami minket, vagy partnereinket is érint!

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésük merülne fel, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Mazars adós kapcsolattartójukkal.

Kapcsolódó szolgáltatások:

Adótanácsadás