Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje

Közeleg a társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje. Hívja fel a figyelmet a Mazars 2023. április 25-én megjelent sajtóközleményében.

Ilyenkor a gazdasági társaságoknak érdemes kerülniük a bevallásokhoz szükséges kalkulációk rutinszerű összeállítását – figyelmeztet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Számos részlet rejthet ugyanis adókockázatokat, és ami talán ennél is fontosabb: a megszokásból összeállított bevallás jelentős többletköltségeket eredményezhet. Az adóalap-csökkentő tételek alapos felmérése komoly cash flow előnyt teremthet.

Nem csak azoknak a vállalkozásoknak érdemes elmélyülniük a társasági adó rendszerében, amelyeknél a 2022-es eredmény alapján jelentős adófizetési kötelezettségek keletkeznek. A részletszabályok sokféle adóalap-csökkentő kedvezményt tartalmaznak, amelyek segítségével akár jelentős adómegtakarítás érhető el – jelezte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. partnere, aki szerint a társaságnak a kapott osztalékok, adományok is segíthetik az adóalap-csökkentést. Ezeknél azonban jelentősebb tételek is felmerülhetnek. Egyéb, nem minden évben előforduló gazdasági eseményeknél (például bírságok, elengedett követelésekkel kapcsolatos dokumentált ráfordítások) nagyon körültekintően kell eljárni.

A teljes közlemény a lenti linken olvasható:

Document

Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje