Bízzuk a bevallást a gépekre – a NAV új eÁFA koncepciója

Úgy tűnik, hogy a tavaly visszavont eredeti eÁFA elképzelés önmagában nem valósul meg. Ehelyett a NAV alaposan átalakítaná az online számlák alapján kiajánlott bevallás tervezetek lehetőségét.

A vállalkozások egy ún. automatizált M2M megoldással nagyobb biztonságot, illetve több korrekciós és ellenőrzési lehetőséget kapnak, ennek az ára egy valamivel összetettebb folyamat – vélik a Mazars szakértői a nemrég a GitHubon közzétett új adóhivatali koncepció alapján, amelyet szeptember végéig lehetett véleményezni.

Az ugyan még nem ismert, hogy mikor léphet hatályba az új elektronikus áfa bevallási rendszer, de a NAV legfrissebb koncepciója már megismerhető volt a GitHub-on megosztott formában. A korábbi eÁFA elképzeléshez képest több választása lenne az adózóknak és a könyvelőknek. Az egyszerűsített, webfelületen működő módszer mellett – amikor a NAV az adott adómegállapítási időszakra a saját adatai alapján előállítja a webes áfaanalitikát, amelyet a felhasználók jóváhagyhatják a bevallástervezetet – új gép-gép kommunikációt alkalmazó szolgáltatáscsomag is várható az eÁFA rendszerben.

A teljes közlemény az alábbi linken olvasható:

Document

A NAV új eÁFA koncepciója
A NAV új eÁFA koncepciója