Változik a transzferár-szabályozás

Változik a transzferár-szabályozás: kevesebb bizonytalansági tényező és csökkenő adózói mérlegelés címen jelentetett meg sajtóközleményt a Mazars budapesti irodája.

Budapest, 2013. március 12., – A kormany.hu oldalon március 5-én megjelent rendelettervezet intézkedései több bizonytalansági tényező kiiktatásával egyszerűsítik a transzferárak alkalmazására kötelezett hazai vállalkozások életét, állítja a Mazars vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó vállalat

A legjelentősebb változás az, hogy a tervezet uniformizálja a transzferárképzés egyik legtöbbet vitatott területét, az összehasonlító adatok felkutatásának lépéseit. A Mazars szerint azt még nem lehet tudni, hogy milyen lesz az ellenőrzési megítélése a korábban készített nyilvántartásoknak, de célravezető azokat az új szabályozás fényében áttekinteni. 

Bár a tervezetben meghatározott lépéseket csak a 2013. május 31. után készítendő nyilvántartásokra kell alkalmazni, az új kritériumok nyilván az adóhatóság eddigi elvárt gyakorlatát tükrözik. Érdemes tehát a tervezet tükrében áttekinteni, hogy a korábbi, még adóhatósági vizsgálattal le nem zárt évekre készült nyilvántartások esetén milyen összhang mutatkozik az adózó által készített keresés és a tervezetben foglalt útmutató között” – tanácsolja Nagy Gabriella, Mazars Transzferár Üzletágának szenior menedzsere.

A teljes közleményt itt töltheti le:  

Document

Transzferár változás
Transzferár változás